hevizi gyogyiszap

Mire jó a gyógyiszap? Minősített gyógyászati kezelések gyógyfürdőkben

Az iszap megszépít, megnyugtat és meggyógyít, hatásosan kordában tart több kellemetlen bőrbetegséget, oldja a stresszt, ízületi fájdalmakat, átmelegít, csökkenti a fájdalmat, javítja a mozgást, egyszóval: varázsszer. A termalfurdok.com segítségével bemutatjuk a gyógyászati kezelésekre hasznosított öt gyógyiszapot, melyet fürdőinkben is használnak.

Akárcsak a tűzzel gyógyítás – mint a gyertyázás, lávaköves masszázs -, úgy a föld anyagainak felhasználása is ősi módszernek számít.

Az iszapot a legenda szerint az ókorban is felhasználták szépségkezelések során, melyre a leghíresebb példa Kleopátra, aki a szamártejjel kombinálta az iszapfürdőket Holt-tengerben, sőt szappant is készíttetett belőle.

Hatásos: hátfájástól a méregtelenítésen át a meddőségig

Itthon öt minősített iszaplelőhely szolgáltatja a gyógyászati kezelések alapanyagát:

  • A hévízi gyógyiszap növeli az anyagcserét, élénkíti a mirigyműködését, megnyugtatja az idegrendszert, és a sejtműködést a gyógyulásra serkenti olyannyira, hogy a szépségipar is felfedezte magának, és kozmetikai készítmények alapanyagául használják. Aki erre vágyik, télen is keresse fel a Hévízi-tavat: a havas tájban, de gőzölgő vízben úszni kihagyhatatlan. Hévíz iszapját a Hotel Spa Hévízben, a NaturMed Carbonában, Danubius Health Spa Resort Hévízben, sőt a szegedi Anna Fürdőben használják gyógykezelésekre.
  • A hajdúszoboszlói iszapot kismedencei problémákra, sőt, a meddőség kezelésére is ajánlják, mely az egyik leghatékonyabb iszapunk. Csak orvosi felügyelet mellett alkalmazzák, például a Hajdúszoboszlói Hungarospa Gyógyfürdőben.
  • Marosi iszappal – mely csökkenti a fájdalmat és javítja a mozgást -, például a Makói Hagymatikum Fürdőben találkozunk.
  • Kolopi iszapot a Tamási Gyógyfürdőben vagy a budapesten a Széchenyi Fürdőben és a Gellért Fürdőben is használnak főleg sportsérülések, köszvény, ízületi- és gerincbántalmak kezelésére. Utóbbiban már 1920 óta.
  • Az alsópáhoki Georgikon iszap fertőtlenítő hatású, reumás betegségek kezelésére is javanlott.

Ugorjon be egy iszappakolásra!

A wellness hotelekben nem csak a jakuzzit érdemes kipróbálni. Legalább harmincféle egyéb kényeztetést is kipróbálhatunk, köztük masszázsokat, pakolásokat magyar és külföldi iszapból készült készítménnyel. Az arcon alkalmazott iszappakolás minden bőrtípusra ajánlott: a tenger kincseiben rejlő ásványi anyagok ugyanis szabályozzák a faggyútermelést és harmonizálják a bőr vízháztartását. Kiváló regeneráló hatású, halványítja az aknés hegeket, a sérülések nyomait és sikerrel veszi fel a harcot a mimikai ráncokkal szemben.

Narancsbőrre parafangó

Kombinálva meglévő kúráikkal, előszeretettel alkalmazzák a hazai iszapot gyógy- és termálvizes fürdőkben, wellness központokban, hiszen a az iszap segít megszabadulni a bőr alatti méreganyagoktól, azaz a narancsbőrtől: feszesebbé, simábbá varázsolják az optikailag kényes területeket.

Alkalmazzák még az iszapot pakolás formájában az egész testre vagy csak testrészre melegen: 42 oC-os iszappal, fürdőként 40-42 oC-os vízben oldott iszappal. Érdekes, kellemes, de furcsa érzés is egyben, hiszen az ember tetőtől talpig „sáros” lesz. Az izgalmas nevű parafangó kezelés ezektől annyiban barátságosabb, hogy iszaphoz paraffint kevernek, úgy kenik rá a bőrre. Előnye, hogy könnyebb lemosni, hátránya, hogy kevésbé hatásos.
Forrás: itthon.hu, termalfurdok.com

További érdekességek a fürdők világából
Legjobb Termálmürdők Nyugat-Magyarországon: Győr-Moson-Sopron megye
Népszerű Törökfürdők Magyarországon: tradicionális, ma látogatható törökfürdőink
Budapest Fürdőváros: legjobb gyógyfürdők és termálfürdők Budapesten
Magyarországi Aquaparkok: mit tudnak ajánlani a látogatóknak?

Ez is érdekelhet
Mikulásvirág: A téli évszak legnépszerűbb szobanövénye a mikulásvirág