Mit csinál az energetikai tanúsító?

Mit csinál az energetikai tanúsító?

  • A megrendelő által igényelt épületet felméri, a 7/2006. kormányrendeletben rögzített hőtechnikai számításokat elvégzi, meghatározza az összesített energetikai jellemzőt és a 176/2008. kormány-rendelet alapján az épületet energetikai minősítési osztályba sorolja ( A+, A, …..H, I ). „C” kategóriás épület éppen megfelel a hatályos követelményeknek. Keresse cégünket, ha nem tudja kihez forduljon: energiatanúsítvány gyorsan és olcsón. Amennyiben az épület nem felel meg a kö-vetelményértéknek, javaslatot tesz az energetikai korszerűsítésre, legalább a „C” szint eléréséhez.

Tények:

  • A fosszilis energiahordozó készletek ( kőolaj, földgáz ) végesek.
  • A kőolaj és földgáz ára a készletek kimerülésével rohamosan növekszik. A tartalékokkal nem – vagy alig – rendelkező országok ( pl. Magyarország ) ellátása bizonytalanná válik.
  • Az üvegházhatásért részben „felelős” szén-dioxid kibocsátás közel 40%-a az épületek energiaellátása során szabadul fel. ( pl. fűtés, világítás, …stb. ) Magyarországon egy 70-es években épült családi ház éves szén-dioxid kibocsátása 10-16 tonna!

energiatanúsítvány

Mit tesz az EU?:

  • Az Európai Parlament megalkotta a 2002/91/EK direktívát, mely kötelezően előírja a tagállamok részére olyan rendeletek meghozatalát, amelyek biztosítják az épületek energia felhasználásának csökkentését, ezáltal szén-dioxid kibocsátásának csökkentését is, de mindezt a belső környezet ( lakás klímája) javítása mellett. Nem az a cél, hogy fázzunk otthon!

Összesített energetikai jellemző:

  • Az épületek összehasonlíthatósága érdekében született az összesített energetikai jellemző, amely megmutatja az épület éves energiaszükségletét egységnyi fűtött alapterületre vetítve.

Szükség ven-e hőkamerára a tanúsításhoz?

  • Hőkamera nagyon hasznos lehet egy épület kivitelezése után ill. alatt pl. a hőszigetelés homogenításának megállapítására vagy a nyílászáró tokozatok hőszigetelésének folytonossága megállapítására. Probléma kereső módszerként alkalmazzák ( főleg energia auditok alkalmával ),de korrekt használatához általában 15-20fokC hőmérséklet-különbség szükséges a külső és belső tér között, így bizonyos időszakokban nem használható.