lakásfelújítás költségei

A lakásfelújítás költségei

Próbáljuk meg a lakásfelújítás kivitelezési technológián végighaladva összegyűjteni a költségelemeket.

Bontás

A lakásfelújítás a bontással kezdődik, ahol felmerül a bontás munkadíja, amely tartalmazza a falak, laza vakolatok, burkoló elemek (csempék, járólapok, meleg burkolatok) bontását. Az elbontott anyagokat, sittet el kell szállítani, amelyhez tartozik egy kihordási, felrakási munkadíj és a szállítási költség (konténerrendelés, a hely bérlete, a konténer elszállítási költsége). A következő műveletek a javítás és az építés.

Építés

Ebbe a körbe tartozik a villanyszerelés, a vízszerelés, a fűtésszerelés és esetenként a gázszerelés. Ha letudtuk a gépészeti és elektromos munkák költségeit, jöhetnek a kőműves munkák. A kőműves munkák között külön tételeket jelentenek a falazás, a vakolás, vakolatjavítás, az aljzattal kapcsolatos munkálatok az aljzatbetonozás, aljzatkiegyenlítés. Következnek a festő és burkoló munkák.

Festő és burkoló munkák

A festésnél külön tételek a glettelés, a festés, a nyílászárók mázolása. A burkolásnál a hideg burkolás, a meleg burkolás árai. A fenti árak a lakásfelújítás árajánlatokon négyzetméter egységárral fognak megjelenni, külön anyagköltség és munkadíj bontásban. A gépészeti, villanyszerelői befejező munkákat itt nem sorolnám fel, hiszen azok benne voltak az ajánlatban. Szerepel még esetenként a kivitelezői árajánlatban a lakásfelújítás kivitelező által beszerzett anyagok szállítási, illetve behordási, felhordási költsége is.

lakásfelújítás költségek

A lakástulajdonos által vásárolt anyagok költségei

Itt is nagyon sok tétel lehetséges. A burkoló lapok, burkoló anyagok, a szaniterek, csapok, a festékek, tapéták, illetve a bútorok, asztalos munkák és lakásberendezések költségei. A költség az anyagok árából, a szállítási illetve a behordási költségekből tevődik össze.

Takarítás, költözés

A takarítás költségével általában nem számolunk, mert vagy magunk takarítjuk ki a lakást a lakásfelújítás után, vagy a kivitelező vállalja külön költség felszámítása nélkül.

A költöztetés, már nem olyan egyértelmű. Sok esetben a tulajdonos a költöztetést megoldja az ismerősök segítségével. Aki pedig profi költöztetőt kér fel az árajánlat alapján tud kalkulálni a költséggel.