kúszó fajdbogyó

Tévhitek a kúszó növényekkel kapcsolatban

Számos tévhit terjedt el a kúszó növényekkel kapcsolatban, viszont jóval több érv szól használatuk mellett, mint amekkora kárt okozhatnak. A szakértők szerint ideje lenne rehabilitálni régebben bevált növényeket, mivel hosszú távon a zöldítésnek pozitív haszna érvényesülne és esztétikai haszonnal is járna a városkép megítélésében.

Vidéki településeken még ma sem ritka a borostyánnal, repkénnyel befuttatott ház, a városok új épületeiben pedig egyre több helyre telepítenek zöldfelületet a tetőkre is.

A szakértők szerint annak a hiedelemnek valóban van alapja, hogy a vadszőlő és a borostyán a kapaszkodó gyökereivel károsíthatja a vakolatot, azonban a fal szerkezetében csak akkor okozhatnak problémát, ha annak minősége már eleve nem megfelelő. Előnye a telepítésnek, hogy védik a falat a jégesőtől, a kiadós esőzésektől, és az erős UV-sugárzástól, így összességében nézve inkább a fal várható élettartamát növelhetik meg.

Számos olyan növény van, amely nem növeszt kapaszkodógyökeret, például a loncfélék, a komló, a trombitacserje bátran ajánlható zöldítésre. Az igénytelen, gyorsan futtatható növények közé tartozik még a közismert díszbab, a tatáriszalag, a szeder és az iszalag is, nincs szükség a gyakori öntözésre sem, ráadásul a vakolatban sem okoznak kárt. Ezeket a növényeket ráadásul nem kötelező a falra futtatni, ha féltjük a vakolatot, akkor egy kerítéselemen, apácarácson vagy az épület előtt kifeszített vékony madzagon is futtathatjuk.

A zöldfelület olyan előnyökkel is jár, hogy csökkentik a zajszintet, és jelentős mennyiségű port kötnek meg évente. Különösen a panelépületek esetén lenne értelme a zölddel való befuttatásnak, illetve a meglévő szigetelés zöldfelülettel  való kiegészítésére, hiszen köztudomású, hogy a panelek a kánikulában gyorsan átmelegednek. Viszont a zöldfelület a levelek folyamatos párolgása révén védik az épület falát az átmelegedés ellen. Egy panel épületnél ez nyáron akár öt fokot is jelenthet, egy átlagos családi ház esetében pedig 3 Celsius fokkal is hűvösebb lehet. Azonban a fűtési szezonban is az épületet borító növény miatt jelentős rezsiszámla csökkenés érhető el: panelekben szintén 5 fok, családi házaknál pedig 3-4 fokkal is melegebb lehet.