Porto látnivalók: Porto a hidak városa

Porto látnivalói akár egy hétvégi kiruccanásba is beleférnek, a főbb nevezetességek akár gyalogosan is bejárhatók. A történelmi épületek mellett érdemes megtekinteni Porto legújabb attrakcióját a World of Discoveries-t. Kellemes a klímája, és ideális azoknak, akik a jó borokat és a friss halételeket kedvelik. A belvárosból tömegközlekedéssel az óceánhoz is eljuthatunk.

A mediterrán Porto egyre népszerűbb úti célpont, a sok turista ellenére a város nyugalmat áraszt. A 4000 éves történelemmel rendelkező városban a kortárs épületek között modern tereptárgyakat láthatunk, a Douron látványos hidak ívelnek át, az ikonikus fémhíd a Dom Luis ideális fotózási célpont. A főbb nevezetességeket gyalogosan is megjárhatjuk. Portugália híres borvárosa, hiszen a Douro folyó völgye az ország leghíresebb borvidéke. Kedvelt borkóstoló negyede a Vila Nova Gaia, ahonnan az óvárosra is szép a kilátás.

Porto legszebb látnivalói

Porto Portugália második legnagyobb városa, ritka és értékes épületek alkotják, amelyek része a Világörökségnek. Az óváros nagy részében 18. századi extravagáns barokk templomok, és pompás neoklasszicista épületek állnak, amelyek a város látképét meghatározzák. Különleges kék-fehér csempegyűjtemény látható a São Bento pályaudvar belső falán, amely a város fontos történelmi eseményeit jeleníti meg. Mivel Portóban jelentős szintkülönbség, ezért a barangolást érdemes kiegészíteni a kis elektromos járgányok, a tuk-tuk kipróbálásával.

Ribeira negyed

Porto történelmi negyede szűk és kanyargós sikátorokból áll. Árkádos épületek sorakoznak, amelyek látványosak az üde fényes mandarin és mustár színek miatt. A Douro folyóra mentén kellemes teraszos kávézók és éttermek állnak, a Praça da Ribeira nem véletlenül népszerű találkozási pont. A római alapokon álló óváros része a Világörökségnek.

Igreja de Sao Francisco

A Ribeira negyedben áll az Igreja de Sao Francisco, amely a 13. században épült, és a város legrégebbi templomaként tartják számon.

Tőzsdepalota

A 19. századi tőzsdeépület a Palácio de la Bolsa Porto egyik legfontosabb turisztikai látványossága. A belsejében egy üvegkupolával, és árkádsorral határolt különleges tér található. A legszebb része a fogadószoba, az arab stílusú Sala Árabe, az épület csak vezetett túra keretében látogatható.

Torre dos Clerigos

A torony Porto szimbóluma, a közel 76 méter magas toronyba csigalépcsőn juthatunk fel, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.

Mole des Cais Ribiera

A régi kikötőből indulnak a hajókirándulások, amelyek érintik a folyón átívelő hat hidat.

Ponte Dom Luis I

A fémhíd Portugália egyik legjelentősebb építménye, a többszintes hidat az ingázók naponta használják. A felső szintjén metróvonal halad át, az alsó részében lévő Avenida da República az autósoké. A gyalogosok az út két oldalán sétálhatnak át, illetve magán a szerkezeten is átmehetnek egy 60 méter magas felső szintű gyalogúton.

Sé do Porto-katedrális

Porto legmagasabb pontján áll a Sé do Porto-katedrális, a 12. századi építmény első látásra inkább tűnik egy erődnek. A gótika és a barokk stílusú katedrálist az évszázadok során többször átépítették.

World of Discoveries

Az interaktív múzeum a portugál felfedések és hódítások idejét mutatja be. A régi raktárépületben kialakított kiállítás interaktív elemekkel látványosan szemlélteti, hogy a portugál hajósok a különböző évszázadokban merre kalandoztak. A legfelső szintjén egy étterem is található, ahol a világ különböző ételeit szolgálják fel.

Porto óceánpartja

Portóba érkezők számára az óceán megtekintése az elsődleges tevékenységek közé tartozik, a belvárosából villamossal könnyen megközelíthető. A folyó torkolatánál áll a parton a Felgueiras világítótorony, amely a város ikonikus tereptárgya. A pálmafákkal övezett sétányról a hatalmas hullámokban gyönyörködhetünk.

Nyaralási tippek

Dubai Atana Hotel