Kréta látnivalók

Kréta Görögország legnagyobb szigete jóval többet kínál, mint tengerpart, és folyamatos napsütés. A sziget nyolcezer éves múltra tekint vissza, drámai romokat, hegyvidéki területeket, és szurdokokat, valamint hatalmas partvonalat kínál. A déli részén egy csodálatos rózsaszínű homokos tengerpart mellett van az Afrikába tartó költöző madaraink utolsó pihenőhelye.

Kréta legizgalmasabb látnivalói

Kréta a változatos természeti adottságai miatt az aktív tevékenységek kedvelő számos túrázási lehetőséget találnak. Afrikához való közelsége miatt májustól akár októberig kellemes tengerparti nyaralásra.

Szamaria- szurdok

 

Kréta hegygerincét több tucatnyi mély szurdok szeli át, ezek közül leghíresebb a Szamaria-szurdok, amely Chania déli részén, onnan 40 kilométerre a Fehér-hegység Nemzeti Park területén található. A szurdok népszerű kirándulóhely, májustól egészen októberig látogatható. A bejárata Omalós falu mellett található. A 16 kilométer hosszú szurdok a legszűkebb pontján alig négy méter széles, a legszélesebb pontján a 150 métert is eléri. Nyaranta szervezett túrák indulnak Chania és Réthymnon városából.

Samaria szurdok

Balos-lagúna

Kissamos város közelében található a Balos-lagúna, amely Kréta legtöbbet fotózott természeti látványossága. Nemcsak a lenyűgöző kilátás miatt népszerű, hanem a rózsaszínes homokja miatt.

Lassithi Szélmalmok és Zeusz születési helye

Lassithi magaslatán Kréta nyugati részében egykor több ezer szélmalom állt, napjainkban jelentős részükben dízelüzemű szivattyúk működnek. A közelben található Phychro falu és barlangja a Diktaion antron, amely a legendák szerint Zeusz születési helye. A barlang a falu felett vezető meredek, de lebetonozott ösvényen érhető el, amelynek belsejében láthatunk számos barlangot, egy ősi oltárt és egy kisebb tavat is.

Velencei világítótorony Chania óvárosában

Chania régi kikötőjét a 14. században alapították, keleti irányban haladva láthatunk egy kis mecsetet a Yilai Tzami mecsetet, amelyet a várost elfoglaló törökök 1645-ben építettek és a velencei arzenált. Napjainkban egy kis művészeti galériának ad otthon. A kikötőt a velenceiek erősítették meg, és az egész partszakaszt hullámtörő védi, a csúcsán áll egy 19. századi világítótorony, amely egy minaretre hasonlít. A világítótorony felett látható a Firkas-erőd, és a Tengerészeti Múzeum. A óvárosra és a régi kikötőre innen nyílik a legjobb kilátás, a torony teteje nem áll nyitva a látogatók előtt, csak az első szintig lehet a lépcsőkön feljutni.

Elafonissi strandja

Kréta délnyugati részén található a lenyűgöző színű strand, a homok a napfény hatására rózsaszín árnyalatban tündököl, az apró korall és kagylódaraboktól. A kisgyerekes nyaralók kedvenc helye, mivel a sekély vízben átgázolhatnak a természetvédelmi területként védett szigetre, amely az Európából Afrikába tartó vándormadarak utolsó állomása.

Elafonisi

Akrotiri kolostorok

Alig 10 kilométerre Chaina városától egy sziklás félszigeten három kolostort láthatunk. Az 1612-ben alapított Agia Triada udvarán gondozott olajfaligetek állnak, a kolostor udvarán árulják a szerzetesek által készített olajat. Az erődszerű Gouvernet kolostort 1537-ben alapították, csak kívülről tekinthető meg. Innen egy ösvényen keresztül juthatunk el a Medve-barlang mellett az elhagyott, hatodik századi sziklafalba épült kolostorhoz a Katholikóhoz. A környék híres helye a Stavros-öböl, amely nevezetes a Zorba a görög filmről, ugyanis ezen a parton táncolt a főszereplője Anthony Quinn.

További nyaralás tippek

Toscana látnivalók
Comói-tó látnivalók