Több mint 1300 hektár termőföldet árvereznek el Tolnában

Több mint ezerháromszáz hektár termőföld árverésével folytatódik a Földet a gazdáknak program Tolna megyében márciusban – jelentette be a Tolna megyei kormánymegbízott szerdán Szekszárdon.

Horváth Kálmán a programról tartott sajtótájékoztatón elmondta: két részletben összesen 1327 hektárra licitálhatnak a gazdák. Első körben, március 1-jétől 4-ig azt a 780 hektárt bocsátják árverésre, amelyet tavaly novemberben nem sikerült értékesíteni; a 42 ingatlant 1,3 milliárd forintos áron hirdetik meg. Március 16-tól 18-ig újabb 25 ingatlant, összesen 547 hektárt árvereznek 850 millió forintos értéken – tette hozzá.

Közlése szerint a megye minden járásában vannak árverésre bocsátandó földterületek, amelyek három hektárnál nagyobbak, és jellemzően száz hektárnál kisebbek. A legnagyobb terület 131 hektáros.

A kormánymegbízott elmondta, hogy az első körben árverésre kerülő földekre tavaly egyáltalán nem licitáltak. „Volt arról szó, hogy egy-egy száz hektáros ingatlant megosztanak négyfelé, erre végül nem került sor, a lényeg, hogy olcsóbb egyik sem lett” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy tavaly többségében hektáronként másfél millió körüli értéken keltek el az árverezett földek.

Beszámolt arról is, hogy az idén egyszerűsödik az árverések lebonyolítása: a licitek közvetlenül követik majd egymást , szemben a korábbi gyakorlattal, amikor kivárták az egyes földrészletek árverésére adott egy órát. Az árverési hirdetmények a földhivatalban, a Nemzeti Földalap és a Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján már olvashatók.
A 2015-ös árverésekről azt mondta: „Tolna megye a ráeső feladatot jól teljesítette”, a meghirdetett állami tulajdonú szántók 86 százalékát sikerült értékesíteni.

Tolnában 2015-ben 5889 hektár állami földet hirdettek meg árverésre, ebből 5109 hektárt árvereztek el összesen 10 milliárd 926 millió forint értékben. A meghirdetett legnagyobb terület 222 hektár volt, ez kelt el a legmagasabb áron, 616 millió forintért. A legmagasabb árat egy közel 70 hektáros területért fizették, hektáronként ötmillió forintot. A legkevesebbet, 1,3 millió forintot egy öt és fél hektáros területért adtak.