Irodalmi pályázat Kárpát-medencei középiskolásoknak

Idén is várják a Kárpát-medencei középiskolások pályamunkáit vers, próza és tanulmány kategóriában, az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete és a Sárvár Város Önkormányzata által közösen meghirdetett pályázaton – közölte pénteken Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az Írók Szakszervezetének főtitkára. A 39. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatra minden 14 és 18 év közötti középiskolás diák beküldheti magyar nyelven írt írásait. A pályázat beadásának határideje február 22. – tudatta. Hozzáfűzte: egy-egy pályázat terjedelme műfajonként legfeljebb 15 kéziratoldal lehet, készülhet írógéppel, számítógéppel, de jól olvashatóan akár kézírással is.

A pályázatokat postán vagy e-mailben lehet eljuttatni az Írók Alapítványához. Mezey Katalin szólt arról is, az ötven legjobbnak ítélt pályamű szerzőit 2016 március 22. és 25. között meghívják Sárvárra egy közös irodalmi táborozásra, ahol a műhelymunka során neves írókból, költőkből álló zsűri tagjai értékelik a pályaműveket, és sor kerül a díjkiosztó ünnepségre is.

A meghívókat március 10-ig küldik ki a sikeresen pályázóknak. A meghívottak számára a sárvári irodalmi tábor teljesen ingyenes, sőt szükség esetén az útiköltséget is fizetik részükre.

Mezey Katalin az MTI-nek elmondta: változatlanul nagy az érdeklődés irodalmi pályázatuk iránt a magyar és a külhoni magyar nyelvű középiskolákban, egyre többen pályáznak például Erdélyből és a Délvidékről is.

Az írások színvonala az elmúlt évek során nem romlott, hanem inkább emelkedett, ami a Kossuth-díjas írónő szerint azt jelzi, hogy a középiskolásoknak is van a magyar irodalom iránt elkötelezett rétege.

Mezey Katalin szerint nem lehet és nem is kell az olvasás fölött megkongatni a „vészharangot”, hiszen a gyerekek között az írásbeliség soha nem volt olyan nagy mint az internetnek és az új kommunikációs eszközöknek köszönhetően napjainkban. Ma már néhány kattintással elérhetővé váltak az információk, sőt bárkinek lehet blogja, amelynek segítségével saját gondolatait is könnyebben közölheti, akár olvasókat gyűjthet magának.
Egy harmadik lépcső lenne, ha a fiatalok az interneten talált információk hatására a könyvespolcokról is leemelnék és elolvasnák szépirodalmi könyveket. Bizakodásra adhat okot szavai szerint az is, hogy egyre nagyobbak és egyre népszerűbbek a könyvvásárok, amelyeken a kiadók kínálata kifejezetten gazdagnak mondható.

Pályázati hírek:

Akár, már januárban lehet pályázni településképet meghatározó épületek, templomok, műemléképületek felújítására
Közvetlen repülőjárat Budapest és Fuerteventura között
Szívbeteg gyerekeknek szerveztek élményterápiás tábort
Megjelent az Erzsébet-program szociális üdültetési pályázata
Pedagógusok is üdülhetnek az Erzsébet-program keretében