Múzeumok éjszakája: Pop-, dzsessz- és világzenei koncertek Budapesten

Mások mellett Palya Bea, a Szabó Balázs Bandája, a Misztrál, az Anima Sound System, Másik János, Víg Mihály és a Balaton, a Téka, a Borbély Mihály Trió, a Tóth Viktor Trió, Gájer Bálint, Gerendás Péter, valamint a Cseh Tamás Program nyertes zenekarai adnak koncertet szombaton a fővárosban a Múzeumok éjszakáján.

Az Aquincumi Múzeumban kora este a századforduló zenei világából válogat az Accord Quartet, a Bajor Gizi Színészmúzeumban a Hopp Art koncertjén régi filmslágerek, valamint a nyolcvanas-kilencvenes évek sikerei hallhatók acappella feldolgozásban, éjfél után Kis éji zene címmel a kertben a Fanklin Moods tagjai (Czvikker Lilla és Hunyadi Máté) zenélnek.

A Balassi Intézetben 19 órától a Pankastic együttes ad szving koncertet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtára aulájában 20 órától a High Five Project akusztikus koncertje hallható. A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumban 21 órától a Fool Moon acappella együttes lép fel a Barokk csarnokban, a Csepeli Helytörténeti Gyűjteményben 22 órától Tabáni István énekel.
A Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban 22 órától a Cirkusz-KA, az Elektrotechnikai Múzeumban 21 óra 30-tól Goyah dj-szett lesz, szaxofonon kísér Jász Andris. Az ELTE Egyetemi Könyvtárban 23 órától a Marching Jazz Band dixieland műsora hallható, a FUGA – Budapesti Építészeti Központban 22 óra 30 perctől Zanzinger folkkoncertje. A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban 19 órától a hang nevű hangszeren játszó Atma Sound koncertezik, utána Juhász Gábor dzsesszgitáros és Szalai Péter, az indiai ütőhangszerek hazai mestere duója játszik, majd a Korai Acoustic Instrumental zár.

A Kassák Múzeumban 21 óra 40-től a Szemző Tibor & Takarmánybázis mutatja be Kőfaltorta című mozikoncertjét, az óbudai Kiscelli Múzeumban 17 órától a Szabó Balázs Bandája zenél. a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban 20 órától a RedRed (M3NSA és ELO duója) ad műsort a P’Art Cafe Teraszon, 22 órától a III. emeleti kiállítóteremben az Amoeba játszik, a földszinten pedig dzsessz szól egész este a Márkus Luca-Gányi Miklós Duó, az Enyedi Sugárka Jazz Tett, valamint a Birta Miki-Fonay Tibor Duó feat. Koós-Hutás Áron előadásában. A MagNet Közösségi Házban 16 órától utcazene szól a Midi-Siddhi zenekarral az Előkertben, a belső udvarban 20 óra 30-tól az Acoustic Light Blue ad koncertet.

A Magyar Írószövetség épületében 18 órakor Palya Bea, 20 órakor a Buzsoo dzsessztrió, 22 órakor a világzenét játszó Misztrál lép színpadra. A Magyar Képzőművészeti Egyetem főépületében a Néhai Bárány és a Gustave Tiger zenél. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 19 órától négy órán át Cseh Tamás dalai szólnak a Vodku fiai tolmácsolásában, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban délután Tóth Viktor és a Road Six Sax ethno-folk produkciója hallható, 20 óra 30-tól pedig az Anima Sound System, a Magyar Nemzeti Galériában az Esti Kornél ad akusztikus koncertet.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és MNL Cseh Tamás Archívum épületében 20 órától Novák János és az Ad libitum játszik, utána Másik János, 22 órától pedig Víg Mihály és a Balaton együttes Bereményi Géza–Cseh Tamás dalokból összeállított műsora következik. A Magyar Nemzeti Múzeumban Megáll az idő címmel 22 óra 30-kor Farkas Gábor Gábriel szvingkoncertje lesz, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban előbb a Hungarian FolkEmbassy Együttessel lesz közös éneklés, majd balkáni népzene hallható. A Magyar Természettudományi Múzeumban 20 órától erdélyi dallamokat játszik a Téka Együttes, táncot tanít és fellép a Bartók Táncegyüttes. A Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren 22 óra 30-tól a Klezmerészek és a Shabbathsong zenél, a Magyarság Házában
21 órától a Role csíkszeredai együttes.

A Mesemúzeum és Meseműhelyben 16 órakor Kovácsovics Fruzsina gyerekkoncertje lesz, a Műcsarnokban 20 órától a Borbély Mihály Trió, utána Elsa Valle & Jazz Latin Syndicate, éjféltől a Tóth Viktor Trió zenél, a Néprajzi Múzeumban a Cserszömörcze Együttes moldvai zenéje hallható táncházzal, majd az Üsztürü Zenekar, az EzJazz Kórus, végül Afrika Party Dj Koyával szerepel a programban. Az Óbudai Múzeumban a Keep Swinging melegíti be a 20 órakor színpadra lépő Gájer Bálintot, az Örökmozgó Filmmúzeumban 17 órától a Nojata gyermekzenekar koncertezik, a Postamúzeumban 22 órától Gyárfás István és barátai zenélnek, vendég Csík Gusztáv. A Róth Miksa Emlékházban 19 órakor Gerendás Péter játszik, a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontban 16 órakor az Eastwing Group kezd, utána Tompos Kátya jön, 20 óra 30-tól pedig Szulák Andrea és Cseke Gábor duója.
A Várkert Bazárban 18 órától bemutatkoznak a Cseh Tamás Program nyertes zenekarai a Szárazárok színpadon: a Három, az Infinity, az InFusion Trio és a Drywing. A Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központban a Szelindek Világzene Forgatag és Guessous Majda Mária koncertje látható, a Zenetörténeti Múzeumban éjféltől David Yengibarian tangóharmonika dzsesszhangversenye van műsoron.